Почетен знак на президента за олимпийските ни медалисти

08.09.2021, Сряда

Успехите и усилията на олимпийските и параолимпийските ни медалисти не само ги превърнаха в най-достойните посланици на България, но направиха, така че целият свят отново да слуша „Мила Родино“ и да говори за успехите на българския спорт. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои с Почетния знак на президента българските атлети, постигнали медали на летните Олимпийски и Параолимпийски игри в Токио.

Пътят към Токио беше осеян с много предизвикателства, но Вие показахте какво означава български дух и воля за победа, подчерта президентът, който връчи отличието на завоювалите олимпийско злато Ивет Горанова, Стойка Петрова и ансамбълът ни по художествена гимнастика: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; носителите на сребро Антоанета Костадинова, Християн Стоянов и Ружди Ружди и бронзовите медалисти Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Атлетите получиха Почетния знак на държавния глава за постигнатите изключителни успехи в спорта, извоюваните олимпийски титли, подпомагане на младите таланти и за огромния си принос към спортната слава на България. Грамота от президента получи и Христо Христов, който достигна пето място в надпреварата по вдигане на тежести на олимпиадата.

Държавният глава отбеляза, че олимпийската слава на страната ни, извоювана от поколения спортисти, е непреходна и е повод за гордост за цялото ни общество. „Вие вече записахте със златни букви вашите имена в славната история на българския спорт и се превърнахте в пример за подражание, в идоли на всяко спортуващо дете и бъдеща звезда“, изтъкна още президентът.

Румен Радев изрази признателността си и към треньорите, ръководителите, специалистите, близките и семействата на спортистите. „Благодарение на вашия професионализъм, грижа, всеотдайност и безрезервна подкрепа тези прекрасни млади хора успяха да сбъднат своите мечти“, допълни той.

От името на удостоените с отличия Симона Дянкова благодари за оказаната чест, подкрепата и доверието.

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова открои в своето приветствие към медалистите техните високи резултати, станали повод за гордост на всички българи. В знак на признателност от името на българските олимпийци и параолимпийци, както и от името на БОК, Стефка Костадинова подари на държавния глава талисмана на Токио 2020, златна монета на Олимпийските игри 2020 и фланелка с подписите на всички медалисти

УЧАСТВАЙ И ТИ!

Всеки може да се присъедини към инициативата като се регистрира и изпрати видео или друга информация за това как и къде спортува, тренира и се забавлява с приятели на открито, в залата, на стадиона или на пистата!

СТАНИ ПОСЛАНИК!

Инициативата „Спортувай с Президента“ има също така за цел да събира, обединява и насърчава младите хора да спортуват, да прекарват повече време заедно, да бъдат единни, да се научат на уважение и ценности.

ПОДКРЕПЕТЕ ИНИЦИАТИВИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

ПРИЕМАМ