Инвестициите в младите хора и в масовия спорт са необходимо условие за развитието ни като просперираща държава

27.04.2023, Четвъртък

Президентът Румен Радев откри информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“. Форумът, който се организира от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта, се проведе в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“. Държавният глава ще отправи приветствие към участниците.

Събитието има за цел да информира за възможностите за финансова подкрепа, както и за перспективите за ефективно използване на европейските средства за развитието на масовия и професионален спорт в България.


Президентът: Развитието на България като модерна и просперираща държава зависи от здравето, физическите възможности, работоспособността и моралните качества на младите българи. Затова инвестициите в младите хора и в масовия спорт са необходимост. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри форум за перспективите за финансова подкрепа за развитие на масовия и професионален спорт в България. Информационният ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ е организиран от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта. Целта му e да информира за възможностите за използване на европейските средства по проекти със спортна насоченост и за финансовата подкрепа в тази сфера, която има ключово значение за младите хора.

Държавите, които изграждат своите млади хора като физически и психически издръжливи и устойчиви на предизвикателствата на бъдещето ще бъдат успешни в условията на все по-ожесточена конкуренция, подчерта президентът в приветствието си към участниците. Това изисква и създаването на условия за насърчаването на масовия спорт, родолюбието и патриотичното възпитание, утвърждаването на морални и физически качества и ценности, които спортът възпитава.

По думите на Румен Радев най-сериозният проблем в българския спорт е не липсата на средства, а това, че те не се инвестират и разпределят напълно прозрачно и съобразно нуждите на хората. През изминалите години много средства са били усвоявани на фона на незавършени стадиони и спортни зали, пустеят и скъпи спортни съоръжения, изградени не на правилното място и без координация със спортните организации, докато на места липсват физкултурни салони в училищата.

Взаимодействието между министерства, институции, спортни организации, местна власт и компании дава възможност да се изгради солидна спортна инфраструктура и да се работи по ясен план за бъдещата дейност в областта на спорта, подчерта президентът. Румен Радев изрази и очакване форумът да осигури прозрачност за оползотворяване на възможностите за проекти със спортна насоченост, така че да се решат предизвикателствата пред масовия спорт у нас.

В днешният форум участваха министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното управление Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов и на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, както и представители на над 300 спортни организации, местната власт, компании и управляващи органи на програми за финансиране от ЕС.

УЧАСТВАЙ И ТИ!

Всеки може да се присъедини към инициативата като се регистрира и изпрати видео или друга информация за това как и къде спортува, тренира и се забавлява с приятели на открито, в залата, на стадиона или на пистата!

СТАНИ ПОСЛАНИК!

Инициативата „Спортувай с Президента“ има също така за цел да събира, обединява и насърчава младите хора да спортуват, да прекарват повече време заедно, да бъдат единни, да се научат на уважение и ценности.

ПОДКРЕПЕТЕ ИНИЦИАТИВИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

ПРИЕМАМ